Openluchtmuseum Nieuw-Amsterdam

03-02-2019

Tijdens mijn buitenlandse ervaring probeer ik voortdurend op zoek te gaan naar tradities, gewoonten, culturen, mensen, ... die me inspireren. Het mooie aan verschillen tussen mensen is dat er meestal een gemeenschappelijke waarde ligt onder de verschillen. Hier probeer ik ook altijd naar op zoek te gaan. En als ik die gemeenschappelijke waarde niet meteen kan vinden, probeer ik het verschil zo goed mogelijk te omarmen en te begrijpen. 

 Ik probeer me open te stellen voor alles wat op me afkomt. Elke dag ontdek ik wel iets nieuws, kom ik tot een verrassing, een nieuwe uitdaging, een onvoorziene gebeurtenis, ... De dagen zijn hier nooit eentonig. 

Het bijzondere aan Suriname vind ik de verschillende bevolkingsgroepen die hier niet enkel naast elkaar leven, maar ook echt samenleven. Het openluchtmuseum in Nieuw - Amsterdam heeft daarom een hele grote indruk op me nagelaten. De geschiedenis van Suriname schrijft de dag van vandaag en de toekomst van morgen. Zo mooi om dat te ontdekken en te beleven. Alle bevolkingsgroepen, gewoonten, gerechten, rituelen, feestdagen, ... maken deel uit van één land. Bewonderenswaardig! 

Hieronder kunnen jullie een beetje meer uitleg terugvinden over de verschillende bevolkingsgroepen ...

  • De inheemsen, ook wel de Indianen genoemd, zijn de oudste inwoners van Suriname. Verschillende stammen wonen in het verre binnenland. Zij leven hun leven op een traditionele wijze. De stammen die aan de kuststrook wonen zijn beïnvloed door de westerse gebruiken en houden zich niet meer zo hard vast aan het traditionele leven. 

  • Slavernij maakt deel uit van de geschiedenis van Suriname. Voor de plantage-economie waren er sterke arbeidskrachten nodig. De afrikanen en creolen maakten een lange, zware reis op de boot om Suriname te bereiken. Eens aangekomen in Suriname gingen de afrikanen en creolen aan de slag als slaven. Een hard, uitputtend leven stond hen te wachten op de plantages ...

  • Het leven als slaaf was ondraaglijk. Slaven zochten hun vrijheid en liepen weg van de plantages. Ze kozen voor een bestaan in het oerwoud en werden de marrons (letterlijk: weggelopen vee) genoemd.

  • Na het einde van de slavernij stonden de plantages leeg. Als oplossing hiervoor heeft men contractarbeiders naar hier gehaald om te komen werken op de plantages.  De Chinezen hebben vanaf het begin dat ze aankwamen als contractarbeiders in Suriname een grote invloed gehad op de Surinaamse samenleving. In de twintigste eeuw hebben de Chinezen hun leven als vrije immigranten opgebouwd in Suriname.

  • Net zoals de Chinezen kwamen ook meer dan honderd Brits-Indische immigranten naar Suriname om te werken op de plantages. Momenteel maken de Hindoestanen deel uit van de grootste bevolkingsgroep in Suriname. 

  • Ook de Javanen kwamen naar Suriname om als contractarbeider te werken op de plantages. Zij werkten in de landbouw. Nog steeds wonen er heel veel Javanen in Suriname.

  • De Libanezen en Brazilianen hebben een belangrijke positie in de textielhandel in Suriname. Momenteel wonen er ongeveer 500 Libanezen in Suriname. Hoeveel Brazilianen er precies zijn in Suriname, weet men niet. De getallen variëren van twintigduizend tot veertigduizend. De meeste Brazilianen wonen in het binnenland.

  • De Europeanen kwamen door de slavernij naar Suriname. De meesten probeerden in de tijd van de slavernij Suriname tot een wingewest voor hun thuisland te maken.

  • Als resultaat van de interactie tussen de verschillende culturen is er een mengcultuur ontstaan die doorheen de geschiedenis een eigen karakter heeft ontwikkeld: een Surinaamse identiteit. Er wordt samen feest gevierd, de Surinamers genieten van elkaars keuken en tradities, .. Een uniek verschijnsel voor de wereld, maar een gewoon verschijnsel in Suriname. Bijzonder, toch?


ÉÉN BOOM

ÉÉN BOOM
ZOVEEL BLADEREN
ÉÉN BOOM.

ÉÉN RIVIER
ZOVELE KREKEN
ALLEN OP WEG NAAR ÉÉN ZEE.

ÉÉN HOOFD
ZOVELE GEDACHTEN
GEDACHTEN OM ÉÉN SOORT HEIL.

ÉÉN GOD
VERSCHEIDENE TE AANBIDDEN
MAAR ÉÉN ENKELE VADER.

ÉÉN SURINAME
ZOVEEL SOORTEN HAAR
ZOVEEL HUIDSKLEUREN
ZOVEEL AAN TALEN

ÉÉN VOLK.


bron: Openluchtmuseum Fort Nieuw-Amsterdam

©2019 Suriname, Paramaribo
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin